Nasi dietetycy obliczają wartość odżywczą restauracyjnych menu. Chętnie pomagają również w komponowaniu propozycji zdrowych potraw.
Od dnia 13 grudnia 2014 r. w całej Unii Europejskiej jest stosowane rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zastąpi dotychczasowe podstawowe przepisy Unii Europejskiej i Państw Członkowskich w zakresie znakowania produktów żywnościowych.
Jednym z najważniejszych zapisów rozporządzenia jest obowiązek podawania wartości odżywczej produktu w przeliczeniu na 100 g (lub 100 ml). Przepis ten obowiązuje od 13 grudnia 2016 roku.
Dla restauratorów i lokali gastronomicznych oznacza to konieczność nadrukowania na etykietach i w menu dodatkowych informacji dotyczących: wartości energetycznej, ilości tłuszczu (w tym tłuszczów nasyconych), węglowodanów, cukrów, białka i soli w serwowanym daniu.